Proč milujeme čokoládku
Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti považována za lék a ještě na počátku 20. století se prodávala v lékárnách. K žádoucím projevům působení této "dobroty" organismu postačí 20 g kakaa nebo 15 g čokolády denně.
6.12. 2006 10:10Je to zvláštní, ale ženy touží po čokoládě 2x častěji než muži. Čím je to způsobeno? Pravá čokoláda obsahuje velké množství biologicky aktivních látek, které kromě tělesné schránky ovlivňují i psychiku. Fenyletylamin je jednou z nich. Přirozená potřeba fenyletylaminu stoupá při psychickém napětí, např. před menstruací nebo při vyčerpání. Fenyletylamin působí silně antidepresivně - zmírňuje pocity strachu a úzkosti. Mimo jiné se jej více vylučuje v mozku zamilovaných.
Čokoláda obsahuje spoustu "povzbuzovadel"
Další povzbuzující látkou v čokoládě je teobromin. Teobromin uvolňuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Navíc stimuluje srdce a má močopudné účinky. Čokoláda obsahuje také velmi malé množství kofeinu, který povzbuzuje nervovou soustavu. Řada fosfolipidů a nukleotidů obohacuje čokoládu o látky zlepšující činnost mozku a látky působící na zvýšení syntézy tryptofanu. Tryptofan má antidepresivní účinek. Podobně působí i lecitin, který se do čokolády přidává jako emulgátor. Zvýšenou chuť na čokoládu při psychické zátěži a napětí si vysvětlujeme také poměrně vysokým obsahem hořčíku a vápníku. V čokoládě nalezneme polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Doporučují se jako prevence proti rakovině. Obsah polyfenolů v čokoládě je srovnatelný s obsahem polyfenolů v čaji nebo v červeném víně.